Monokrystallinske solpaneler

Der findes i dag tre hovedtyper af solceller på markedet, som enhver, der er interesseret i solenergi bør kende til: Tyndfilmssolpaneler, polykrystallinske solceller og monokrystallinske solceller. Især monokrystallinske solceller er populære blandt private på grund af deres ensartede, pæne udseende.

Ligesom tyndfilmssolceller og polykrystallinske solceller, er monokrystallinske solceller baseret på grundstoffet silicium, der er hyppigt forekommende i naturen og som anvendes bredt i industrien. Monokrystallinske solceller adskiller sig dog fra de polykrystallinske, idet polykrystallinske solceller er sammensat af flere forskellige siliciumkrystaller. Til forskel har monokrystallinske solceller kun én krystal per individuel celle.

At der er tale om to forskellige krystallinske solcelletyper er især nemt at se, når man stiller panelerne op ved siden af hinanden. De mange krystaller i polykrystallinske solceller resulterer i en ”levende” overflade, da krystallerne peger i hver sin retning. Dette påvirker, hvordan lyset reflekteres og giver derfor polykrystallinske solcellepaneler en karakteristisk blå farve, som ofte har adskillige nuancer. Til sammenligning har monokrystallinske solcellepaneler en mere ensartet, elegant overflade, da de netop kun indeholder en enkelt krystal per solcelle.

Af selvsamme årsag er monokrystallinske solpaneler uhyre udbredte på verdensplan. De er ofte førstevalget til meget synlige solcelleanlæg, f.eks. på hustagene hos private boligejere, da de giver et mere æstetisk behageligt indtryk. Endelig har monokrystallinske solpaneler ofte rundede hjørner, imens polykrystallinske solpaneler typisk er mere kantede.

Både monokrystallinske og polykrystallinske solceller ligger på en plade, som normalt er hvid eller sort. Hvide plader er gerne en anelse mere effektive, da den hvide farve reflekterer sollyset og derfor kan have en kølende effekt på solcellepanelet.
 

Monokrystallinsk solpanel
Monokrystallinske solceller på Kattegatcentret

Derfor bør du vælge monokrystallinske solceller

Lad det være sagt med det samme: Monokrystallinske solceller er dyrere at fremstille end polykrystallinske, og derfor koster de også mere. Til gengæld er monokrystallinske solceller som udgangspunkt den mest effektive af de tre solcelletyper. Hvis solen rammer solcellen fra den rette vinkel, vil solcellen i et monokrystallinsk solpanel yde det maksimalt mulige for en siliciumkrystal.

Hvor effektive monokrystallinske solceller er, kommer dog også an på selve panelet. Jo tættere de individuelle celler er placeret i panelet, jo højere vil effektiviteten også være. Typisk vil monokrystallinske solceller kunne udnytte 15-18 pct. af solenes energi.

Levetiden for monokrystallinske solceller er cirka den samme som ved polykrystallinske solceller. Normalt vil levetiden være omkring 30-40 år, om end man dog må forvente en smule effektivitetstab over tid. Dertil kommer, at inverteren bør skiftes ”allerede” efter 10-20 år, da den desværre ikke kan holde lige så længe som solcellerne.

Sådan holder du dig opdateret

Der foretages hele tiden nye landvindinger på solcelleområdet, og hvad der er nyeste viden i dag, kan være forældet allerede om et år. Derfor anbefaler vi, at du altid holder øje med udviklingen, hvis du interesserer dig for solenergi.

PHØNIX TAG Energi A/S projekterer, leverer og monterer komplette solcelleanlæg til private, virksomheder og det offentlige. Med vores hjælp kan du holde dig opdateret. Kontakt os, hvis du har spørgsmål omkring vores produkter, eller hvis du blot ønsker at blive klogere på solceller. Vi glæder os til at hjælpe dig.

Esbjerg Svømmestadion