Vindturbine

TURBINA te20 på Tolsagervej

Vindturbine

PHØNIX TAG Energi A/S, har siden 2008 været involveret i udviklingen af vindturbinen, Wind Heat Silence.
Projektet har været igangsat med udgangspunkt i, at finde alternativer eller supplementer til andre typer VE-energi (fx solceller)

Projektet med tilhørende afprøvninger af alternative produkter er afsluttet.
Vi har på baggrund af mange investerede timer og kroner konkluderet , at mindre vindturbiner til tagmontage ikke er den rette vej at gå.

STATUS - på vindturbiner

Wind Heat Silence turbinen var vores eget "barn". Mange forsøg og målinger er blevet udført. Teorien i produktet er delvist blevet eftervist. Man KAN teoretisk godt producere en turbine med en fornuftig virkningsgrad. Men skal man fremstille en turbine, der kan bære sine egne etableringsomkostninger skal produktionsprisen meget langt ned. Dertil kommer, at opstillingsprisen på en vindturbine ofte er stærkt variabel og ofte urimelig høj.

Vi indkøbte i forløbet nogle andre turbiner, som vi opstillede på vores bygninger i henholdsvis Lindved (Vejle) og Hadbjerg (Hadsten). Begge steder med rigelig vind. I Lindved klagede naboerne over støj. De små turbiner vi havde opstillet, leverede stort set ingen strøm, men larmede meget. Vores erfaringer med LWS turbinerne er, at de ikke indfrier forventningerne.

I Hadbjerg opstillede vi (med store omkostninger) en Tubina te20. Turbinen skulle efter planen yde ca. 1.500 - 1.900kWh/år. Vi har kun kunnet måle en brøkdel. Den første turbine vi opstillede, kkørte lydløst de første måneder, men efterhånden kunne vi høre en knurrende lyd, som blev værre og værre. Til sidst kunne vi en dag efter et kraftigt blæsevejr konstatere at akslen på turbinen var knækket. Vi brugte nogle tusinde kroner på en kran, som afmonterede den havarerede turbine og erstattede den med en ny fra lageret. Men efter en måned var den også havareret.
Turbina er siden gået konkurs.

Konklusion: Mindre vindturbiner anser vi ikke som et reelt objekt at kaste sine midler i.